Oferte speciale

Cauzele principale ale disparitiei albinelor

Autor: PanescuDan Publicat in: INFORMATII APICOLE Data publicarii: 2016-02-15 Vizualizari: 713 Comentariu: 0

Oare cine sau ce va opri Monsanto si Bayer din goana lor dupa profit?

Fosilele dovedesc că albinele au în spate cel puțin 150 de milioane de ani de evoluție. Nu se cunoaște însă cu exactitate de când omul a început să folosească mierea, dar se presupune că acesta a descoperit dulcea comoară din roiurile albinelor, din cele mai vechi timpuri. Există picturi în peșterile din Spania care arată că acum mai bine de 7000 de ani, omul practica apicultura și consuma miere, dovezi recente aproximând că ființa umană a interacționat cu albinele încă de acum 10.000 de ani!

În antichitate, albina era considerată o vietate sacră, deoarece înaintașii noștri cunoșteau faptul că albina este una din marile susținătoare ale vieții și fertilității. Pentru a produce jumătate de kilogram de miere, un roi de albine zboară aproximativ 20.000 de kilometri și culege polenul din circa 6 milioane de flori. Astfel, ele sunt responsabile de polenizarea a aproximativ 40% din hrana noastră. Este o cantitate enormă ce ar trebui să ne determine măcar să le acordăm albinelor cinstea cuvenită. Fără această polenizare, plantele care ne asigură hrana nu ar rodi, iar noi am muri, fără doar și poate, de foame.

Albinele nu sunt folositoare doar pentru miere, ci sunt esențiale pentru viața pe pământ, polenizând an de an 90% dintre plantele și culturile agricole din lume, inclusiv pe cele modificate genetic (!). Valoarea polenizării culturilor agricole efectuată de albine este estimată la 40 de miliarde de dolari și furnizează peste o treime din rezerva de alimente în multe țări. Dacă nu vom acționa urgent pentru a salva albinele, multe dintre fructele, legumele și alimentele noastre preferate ar putea dispărea de pe rafturile magazinelor. Asta daca nu cumva unii destepti vor inlocui albinele cu robotei zburatori, existand de ceva timp incercari in acest sens.

Situatia la nivel mondial:

In prezent, peste tot în lume, neauzite de nimeni, miliarde de albine mor, punându-ne în pericol culturile agricole și mâncarea. În ultimii ani am asistat la un declin vertiginos al populațiilor de albine, la nivel global. Unele specii au dispărut în totalitate, iar câteva specii din SUA au ajuns să numere doar 4% din vechea lor populație. Oamenii de știință au încercat din răsputeri să găsească o cauza decimării lor.Acum, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a declarat că substanțele toxice denumite pesticide neonicotinoide ar putea fi răspunzătoare pentru moartea albinelor. Franța, Italia, Slovenia și chiar și Germania, țara companiei Bayer, au interzis unul dintre aceste pesticide ucigașe. Dar Bayer si Monsanto continuă să își exporte otrava peste tot în lume, inclusiv in Romania.

In SUA: O petiție care a strans 1.2 milioane de semnături a obligat autoritățile SUA să porneaască o serie de consultări publice formale pe tema pesticidelor.

In Europa: Patru țări din UE au început să interzică aceste otrăvuri, iar unele populații de albine se refac deja. În urmă cu câteva zile, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a declarat pentru prima dată că anumite pesticide sunt fatale pentru albine. Dar Bayer, Monsanto și alți giganți producători de pesticide fac un lobby intens pentru a le păstra pe piață.Si cel putin in Romania lobby-ul functioneaza de minune!

Dacă ne vom uni eforturile în cadrul unor proteste publice, putem convinge guvernul Romaniei să pună sănătatea noastră și soarta mediului înconjurător mai presus de profitul unor companii.

Situația a devenit explozivă. Parlamentarii UE au crescut presiunea asupra Comisiei Europene și a celor mai importante guverne pentru a impune o nouă legislație care va interzice pesticidele mortale si in cele din urma aceasta a fost adoptata in unanimitate.

In Romania: în ziarul Gândul un articol despre fostul Ministru al Agriculturii, domnul Stelian Fuia, pus în scaun tot de Mosanto, la fel ca și cel de dinainte de la agricultură, se arata dorinta acestuia de a promova consumul de miere în rândul copiilor de la noi din țară. Ba mai mult de-atât, el declară că după ce nu va mai fi ministru se va apuca, probabil, de apicultură. Uite asa MSM ne duce inca odata cu presul! Din cauza politicilor giganticei corporații criminale în folosul căreia face el lobby ca să-și îngroașe veniturile, s-ar putea să mai vedem albine doar în insectarele prafuite de la Muzeul de Istorie Naturala – Grigore Antipa. Asta daca o sa fie timp sa fie colectate, tinand cont de mortalitatea curenta.

Regizat de Taggar Siegel, un documentar apărut în 2010 și tradus în limba română cu sprijinul Societăţii Antroposofice din România, Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us ?, și prin intermediul lui, aflam că una din cauzele mortalitatii albinelor o reprezinta, deloc surprinzator,tocmai plantele superioare modificate genetic (PSMG). Albinele sunt foarte afectate și toată această industrie a OMG-urilor, în care Mosanto(votată și cea mai malefică corporație din lume in 2011) este lider suprem, corporatia fiind raspunzatoare atat de moartea a milioane de albine in lumea intreaga, cat si de o depopulare rapida prin cancer, agenti exfolianti, OMG-uri (dupa cum am aratat intr-un articol recent).

Despre mierea de albine și beneficiile ce le aduce ea sănătății omului s-au scris probabil biblioteci întregi și cu siguranță se vor mai scrie daca vor mai exista albine, deoarece mierea este alimentul cel mai uimitor, iar valențele ei terapeutice sunt pe departe de a fi complet descoperite. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit mierea pe post de îndulcitor sau medicament, fiind mereu un aliment foarte apreciat în orice gospodărie. Mierea este una din substanţele cele mai binefăcătoare şi vindecătoare pe care ni le putem imagina. Ea poate vindeca durerile în gât, ajută la răceală, calmează tusea, ulcerele gastrice, arsurile și rănile, și am enumerat doar câteva din afecțiunile pe care le poate ameliora acest panaceu universal. În forma naturală, ea este bogată în multe minerale, vitamine, enzime, microelemente, aminoacizi si carbohidrați.

Mierea este singurul aliment care nu se strică. Atunci când arheologii au deschis pentru prima dată mormântul lui Tutankhamon, mierea descoperită acolo, veche de câteva mii de ani, era încă comestibilă!

Ca fapt divers, exista deja pe piata si miere artificiala cu zero beneficii pentru sanatate si profit 100% pentru producator. Deocamdata nu prea e legala (teoretic) dar sunt sigur ca in timp Monsanto isi va exercita farmecele si o va legaliza, ca doar avem destui politicieni dornici de excursii, case, masini si vile luxoase!

Cauzele principale ale disparitiei albinelor sunt pesticidele si plantele superioare modificate genetic (PSMG).
Problema este că la ora actuală, albinele se confruntă cu o criză extrem de gravă, numităSindromul Depopulării Coloniilor. În mod ironic, filosoful austriac Rudolf Steiner a prezis în cadrul unei conferințe ținută în 1923 la Goetheanum, că mecanizarea agriculturii va distruge în cele din urmă apicultura și că albinele probabil nu vor supraviețui secolului XX. Pe vremea aceea oamenii erau mai lucizi comparativ cu cei din prezent, in mod cert. Deși cu o oarecare întârziere, iată că din păcate previziunea lui Steiner se îndeplinește, albinele dispar pe capete, fiind afectate de mecanizarea apiculturii, dar mai ales de pesticidele folosite cu inconștiență în monoculturile agriculturii diavolești promovate de Mosanto și celelalte multinaționale machiavelice.
Apar din ce în ce mai multe dovezi că această relativ nouă clasă de pesticide denumiteneonicotinoide, cu care se tratează în special culturile modificate genetic, au un rol important în declanșarea Sindromului depopulării coloniilor. Aceste neonicotinoide sunt neurotoxice, atacând sistemul nervos al albinelor și implicit capacitatea acestora de a învăța să se întoarcă la stup. Ele sunt printre cele mai vândute din lume, fiind promovate foarte agresiv de către giganții din lumea petrochimiei. De curând s-a realizat secvențierea întregului genom al albinei și s-a observat faptul că acestea sunt complet lipsite, în mod caracteristic, de enzime care să combată otrăvurile sau toxinele. Ele sunt cele mai vulnerabile, deoarece scopul lor este să poată culege mici particule, fiind structurate astfel încât să atragă polenul în mod electrostatic. În 2002 au murit 40% din coloniile de albine din Germania, iar în 2006, 50% din coloniile de albine din America din cauza pesticidelor vândute de Monsanto.

37 milioane de albine au fost gasite moarte dupa plantarea de porumb modificat genetic in Ontario, Canada.

Ingestia de catre albine de proteine provenind de la PSMG este una din cauzele principale ale declinului populatiilor de albine.

Conform dr. Huber, Glifosatul, cel clamat de unii „specialisti” ca fiind „mai putin toxic decat sarea de bucatarie” (ironic, nu-i asa, cancerigen pentru om si letal pentru albine), este responsabil de moartea albinelor.

Romania este singura tara care a cerut derogare de la legislatia europeana in vigoare pentru a folosi in continuare pesticidele neonicotinoide! Ca la noi la nimeni sau daca privim cu atentie vom observa ca Monsanto e destul de activa pe piata! Si atunci explicatia e lesne de inteles pentru toti. Oare cat va mai dura aceasta situatie strigatoare la cer?
Pentru cei care vor și surse științifice, vedeți acest studiu făcut de Universitatea Purdue, din Indiana și publicat în jurnalul on line PLoS ONE (în limba engleză), care demonstrează fără echivoc că două substanțe care stau la baza acestor pesticide neonicotinoide, anumeclothianidin și thiamentoxam, nu numai că omoară albinele, dar sunt răspândite actualmente în întregul lanț alimentar, lucru ce ar putea duce într-o bună zi la distrugerea întreagă a acestuia. Și mai cinic este faptul că EPA (Agenția Americană de Protecție a Mediului) a dat undă verde mizerabilelor multinaționale ce pun în circulație aceste otrăvuri, știind dinainte că ele omoară albineleUn document ieșit la suprafață demonstrează acest lucru, de data aceasta diavolul fiind gigantul agrochimic german Bayer. Citiți acest articol în limba engleză, el postează și PDF-ul oficial al EPA de unde rezultă acest lucru.
Pe lângă toate acestea, cei care practică apicultura industrială, merg zeci de mii de kilometri cu camioanele pline cu stupi pentru a poleniza monoculturile de migdali, primele ce înfloresc deja din februarie, și trei sferturi din albinele din America sunt aduse în California pentru a face asta. Apicultorii recurg la acest efort, deoarece altfel afacerea lor nu ar fi profitabiliă. Fiind atât de agresivă industrializarea agriculturii în America, aceștia pur și simplu nu găsesc întinderi de flori pentru a-și hrăni albinele. Dar pentru a realiza acest lucru extrem de important de asemenea și pentru imensele monoculturi de migdali de sute de mii de hectare, albinele trebuiesc trezite din iarnă mai devreme, hrănite cu sirop de porumb bogat în fructoză, extras evident din porumb modificat genetic și e limpede că toate aceste lucruri le scad drastic vitalitatea. Pentru a le mări această vitalitate, li se administrează și oxitetraciclină sau tetramicină, iar aceste antibiotice, vor ajunge evident în corpul consumatorilor, oamenii devenind astfel rezistenți la ele.
Steiner spunea pe bună dreptate că viețile noastre depind de apicultură. Dacă dispar albinele, se distruge un lanț trofic, iar albinele se pare că s-au săturat de această practică agricolă nesustenabilă și uite că încet, încet, ne părăsesc. Dacă există doar monoculturi, ele vor muri de foame în cele 50 de săptămâni din an, de exemplu, în care migdalii nu sunt în floare. Deci ajungem din nou la biodiversitate: Dacă am avea flori diferite, care să înflorească pe tot parcursul anului, albinele ar putea trăi în voie și nu ar mai fi nevoie de administrarea acestor produse toxice pentru ele și care ajung și în mierea consumată de noi. Apoi știm din teoria permaculturii că biodiversitatea ne permite să practicăm o agricultură sustenabilă, în care nu se mai folosesc chimicalele ce iată, le nimicesc și pe bietele albine.

În plină controversă privind culturile modificate genetic (GMO) și pesticidele și erbicidele care decimează populația de albine peste tot în lume, gigantul Monsanto a decis să cumpere una dintre cele mai mari companii internaționale dedicate studiului și protecției albinelor. Conform anunțului companiei, Beeologics a predat frâiele în mâna lui Monsanto pe 28 septembrie 2011, ceea ce înseamnă că gigantul care manipulează genele va avea de acum posibilitatea să controlze fluxul de informații transmise de Beeologics privind Sindromul Depopulării Coloniilor.
“Monsanto va folosi tehnologia de bază de la Beeologics ca parte a procesului său de descoperire și dezvoltare continuă,” spune anunțul. “Produsele biologice vor continua să joace un rol important și crescut pentru sprijinirea sustenabilității multor sisteme agricole”. În traducere, se pare că Monsanto plănuiește să folosească chiar mai multe chimicale pentru o presupusă rezolvare a problemei colapsului albinelor. Câteva studii recente, printre care și cel amintit mai sus în articol, au legat totuși definitiv pesticidele și erbicidele folosite în agricultură, precum și siropul de porumb cu concentrație mare de fructoză de boala SDC a albinelor .
Viitorul pare sumbru pentru albine, cu alte cuvinte Mosanto pare gata să inhațe încet, toate companiile și organizațiile concurente care îi amenință produsele modificate genetic (GMO), în timp ce se preface îngrijorată de declinul populației de albine (asa este cand te promoveaza Obama + Joe Biden). Și dacă nu se iau măsuri drastice (de catre cine oare?) pentru a opri Monsanto din încercarea sa continuă de a domina agricultura globală, masuri radicale de genul celor făcute în India, Rusia sau în Ungaria de exemplu, aprovizionarea cu alimente așa cum o cunoaștem noi va fi în curand o amintire a trecutului.

Oare cine sau ce va opri Monsanto si Bayer din goana lor dupa profit?

Poate ca tu, dar doar daca vei vrea sa te implici cu adevarat!

***
Cum puteți să ajutaţi albinele:
1. Cultivaţi flori, plante şi ierburi pentru a le asigura hrană albinelor.
2. Eliminaţi pesticidele din grădina şi gazonul dvs.
3. Albinelor le e sete. Asiguraţi-le încontinuu un bazin de mică adâncime, cu apă curată, în grădina dvs.
4. Cumpăraţi miere direct de la un apicultor local, care evită chimicalele şi produce miere brută.
5. Mâncaţi alimente bio şi fără pesticide.
6. Deveniţi apicultor cu practici de dezvoltare durabilă.

Bibliografie:

http://www.publicserviceeurope.com/article/3007/crop-pesticides-are-killing-our-bees-says-mep#ixzz2JGICse6a

http://www.europeanvoice.com/article/2013/january/pesticides-pose-danger-to-bees/76158.aspx

http://www.independent.co.uk/environment/nature/death-knell-for-nerve-agent-pesticides-in-move-to-save-bees-8454443.html

http://www.greens-efa.eu/give-bees-a-chance-9012.html

http://www.csmonitor.com/Science/2012/0406/Studies-fault-Bayer-in-bee-die-off

APINATURA MAGAZIN © 2022