Oferte speciale

Evodia sau arborele de miere

Autor: PanescuDan Publicat in: INFORMATII APICOLE Data publicarii: 2016-01-27 Vizualizari: 447 Comentariu: 0

Minunea naturii care îi ajută pe apicultori să obțină producții foarte bune de miere

Evodia este cunoscută în rândul apicultorilor ca fiind copacul albinelor, cel de la care se pot obține ușor producții foarte bune de miere. Se mai numește, de altfel, și arborele de miere, iar în anii cu probleme este o gură de oxigen pentru stupărit.

Copacul albinelor se plantează preferabil la începutul primăverii, spun apicultorii. Se optează mai ales pentru o densitate de 400 de puieți la hectar, sădiți la distanțe de 5 metri, urmând ca gradul maxim de înflorire să fie atins la circa 4 ani după plantare.

Deși este un arbore originar din Asia, Evodia s-a adaptat bine la condițiile din România. Atinge înălțimi de până la 20 de metri și trece cu bine peste iernile geroase, când termometrele indică chiar și minus 20 de grade Celsius. Totuși, în primii doi ani de la plantare, arborii sunt mai sensibili și prezintă un risc ridicat de îngheț.

 

Evodia este apreciată de apicultori pentru florile sale abundente și care rezistă pe perioade lungi. Astfel, arborele de miere înflorește 30 de zile în lunile iulie și august, ceea ce ajută la asigurarea unui cules la final de sezon. Mai mult, se pot recolta producții importante de miere, de până la 3.000 de kilograme la hectar, cu o medie recunoscută de 1.900 de kilograme de miere de pe fiecare hectar de Evodia cu flori. De precizat că arborele nu produce uzura albinelor și se pretează la producția de miere bio.

Ca și zonă ce se recomandă pentru cultura de Evodia, specialiștii indică mai ales terenurile însorite, cu expunere sud-estică, unde copacul albinelor va avea o creștere și o dezvoltare mai puternică comparativ cu arborii plantați pe terenuri expuse curenților reci de aer și gerurilor din timpul iernii.

În România se cultivă mai multe variante și soiuri de Evodia, printre care Tetradium daniellii, Tetradium Henryi sau Tetradium daniellii Moonlight.

Pe site-urile de anunțuri din România, prețul unui puiet de Evodia variază între 5 și 10 lei.

Sursa. agrointel.ro

 

Taguri: evodia
APINATURA MAGAZIN © 2021